Sint Jansdal - foto entree van het ziekenhuis

TNO en DNV hebben hun onderzoek naar de stroomstoring van 30 december j.l. in het St. Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk afgerond. De conclusie luidt dat een menselijke fout ten grondslag lag aan de stroomuitval die het ziekenhuis 72 minuten lam legde. Ook de vestigingen in Lelystad (poli’s,ok’s en kortverblijf-faciliteiten) en Dronten (poliklinieken) lagen stil. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het het St. Jansdal Ziekenhuis zelf.

Door een kortsluiting elders in Harderwijk trad een dip op in het openbare stroomnet. De stroom die daarop werd opgewekt door de noodaggregaten was aanvankelijk niet aan het ziekenhuis te leveren. De oorzaak daarvan was een verkeerde instelling van de beveiliging van het zogenoemde middenspanningsstation in het ziekenhuis, een menselijke fout. Daardoor werd  de beveiliging geactiveerd en kon het station geen stroom meer leveren.

Wachten op Liander

De ICT-medewerkers van het ziekenhuis konden het probleem snel lokaliseren, maar hadden niet de bevoegdheid om in te grijpen in het middenspanningsstation. In die ruimte met 10 kilovolt mogen alleen specialisten van netbeheerder Liander werken. Doordat het enige tijd duurde voordat die ter plaatse waren, was het ziekenhuis dus meer dan een uur van stroom verstoken.

Beveiliging aangepast

Het St. Jansdal Ziekenhuis meldt dat de beveiliging in het systeem ondertussen is aangepast. In twee situaties die zich sindsdien voordeden met een dip in het stroomnet heeft de noodstroomvoorziening van het ziekenhuis adequaat gefunctioneerd.