Voor het grootste ziekenhuis van België, het UZ Leuven is een nieuw oncologiecentrum gepland met een oppervlakte van 25.000 m2. Dankzij de combinatie van een op de patiënt gericht ontwerp met internationale normen voor de behandeling en verzorging van kankerpatiënten, zullen ongeveer 35.000 patiënten per jaar de best mogelijke behandeling krijgen om hun kwaliteit van leven te verbeteren. Het contract van drie miljoen euro voor het ontwerp van het centrum is toegekend aan een consortium onder leiding van het architectenbureau Wiegerinck en advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV.

In het oncologiecentrum worden de bestaande faciliteiten van UZ Leuven geconsolideerd en verbeterd. De diagnostiek en behandeling van patiënten uit het hele land zal plaatsvinden door één multidisciplinaire eenheid, dat tevens verantwoordelijk zal zijn voor de coördinatie van klinische onderzoeks- en preventieprogramma’s. Het centrum zal dienen als regionaal verwijscentrum met een internationale reputatie, waarin de grootste centra voor allogene stamceltransplantatie van België worden ondergebracht.

Annemie Glorieux, diensthoofd ruimteplanning UZ Leuven: “Dit wordt een expertisecentrum dat een zeer gespecialiseerde en geavanceerde behandeling van kanker biedt. Wiegerinck en Royal HaskoningDHV hebben inzicht in de eisen waaraan een ziekenhuisomgeving moet voldoen en beschikken over ruime ervaring binnen het hoog gewaardeerde Nederlandse gezondheidszorgsysteem. De totale eigendomskosten waren ook een belangrijk criterium voor ons en we waren onder de indruk van hun ontwikkelingsplan, met oplossingen voor laag energieverbruik en duurzaamheid.”

Totale eigendomskosten
Het consortium verwierf het contract na het winnen van een internationale ontwerpwedstrijd. Wiegerinck is verantwoordelijk voor het architectonisch en landschappelijk ontwerp en Royal HaskoningDHV is verantwoordelijk voor het bouwkundig ontwerp, de gebouwinstallaties, de akoestiek, de brandveiligheid en het projectmanagement. Dit team is versterkt met het lokale ontwerpbureau LOW architecten.

Eduard Boonstra, International Business Development Director bij Royal HaskoningDHV: “Dit wordt een gebouw voor de toekomst dat vrijwel energieneutraal is, en daarnaast dermate flexibel is dat het kan worden aangepast aan veranderende behoeften. Bovendien helpen onze modelleerwerkzaamheden, waaronder de methodologie voor de totale eigendomskosten, bij de besluitvorming over scenario’s als de doorstroming van patiënten, klinische zorgpaden, organisatie en kwaliteit.”

Tijdens de toelichting op de architectonische plannen zei Koen Arts, Senior Partner bij Wiegerinck: “We hebben het gebouw zodanig ontworpen dat de doelen van de klant worden ondersteund en versterkt. De ervaring van de patiënt staat centraal. Door processen en de logistiek te beoordelen, en verbindingen met andere gebouwen op het ziekenhuisterrein tot stand te brengen, zorgen we voor comfort, gemak en efficiëntie.”

Het nieuwe centrum wordt gebouwd op het Gasthuis-terrein van het ziekenhuis en is verbonden met andere gebouwen op het terrein. De bouw is zorgvuldig gepland om verstoring van de ziekenhuisactiviteiten te voorkomen.

Bewezen resultaten
De succesvolle samenwerking tussen Wiegerinck en Royal HaskoningDHV heeft geleid tot de toekenning van verschillende projecten, waarvan dit de meest recente is. De twee partijen hebben samengewerkt bij een aantal ziekenhuisprojecten in Nederland, waaronder het VUmc Imaging Centre in Amsterdam, het Gelre ziekenhuis in Zutphen en een nieuw gezondheidszorgpark in Hilversum. Momenteel werken de twee bedrijven samen aan een laboratoriumproject van de Universiteit van Leuven.

Bron: Royal HaskoningDHV