Meer dan 1.600 mensen die al werken in de zorg hebben interesse getoond in een overstap naar de huisartsenzorg. Inmiddels zijn de eerste zorgprofessionals gestart met een opleiding om zich bij te laten scholen tot doktersassistent, praktijkondersteuner Somatiek of praktijkondersteuner GGZ.

Nieuwe zorg, nieuwe kansen

Dit is het resultaat van de campagne die in oktober 2015 startte om mensen enthousiast te maken zich om te laten scholen. De SSFH zoekt zeshonderd huisartsondersteuners. De campagne ‘Nieuwe zorg, nieuwe kansen’ trekt veel interesse van ervaren zorgprofessionals, zoals verpleegkundigen, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, psychologen, sociaal pedagogisch hulpverleners en maatschappelijk werkers.

Het is verheugend dat er 1.600 aanmeldingen van geïnteresseerden zijn, volgens SSFH-voorzitter Leon Vincken. Daarnaast melden zich nog mensen aan bij de deelnemende opleidingen. “Daar zitten ook mensen bij die bijvoorbeeld van de campagne gehoord hebben maar die zich niet via het campagneformulier aanmelden. Of zijn uit zichzelf op het idee gekomen”, aldus Vincken. De SSFH heeft geen zicht op hoeveel mensen dat zijn. Opleidingen houden volgens Vincken niet bij hoe iemand binnenkomt.

Hoeveel aanmelders zich daadwerkelijk laten omscholen, moet nog blijken. Volgens Vincken hebben mensen die zich aanmelden soms tijd nodig om te beslissen om wel of niet door te gaan. “Behalve dat je moet willen investeren in tijd en geld, naast een financiële tegemoetkoming, heb je de juiste vooropleiding nodig en een stageplek.” SSFH hoopt in november meer te weten over een toename van het aanbod aan zorgprofessionals.

Bron: Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg