Kunstenaar Arne Hendriks (1971) ontvangt de artist-in-residence-beurs van de Akademie van Kunsten en het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW).
Hendriks zal gaan werken aan zijn ‘The Incredible Shrinking Man’ project, waarin hij onderzoekt of (en hoe) de mens kleiner worden kan.
Kleine mens
‘Mensen worden steeds langer, en lijken daar zelfs trots op te zijn’, zegt Arne Hendriks. ‘Maar onze toegenomen lengte – in Nederland bijna twintig centimeter sinds 1830 – betekent een aanzienlijke extra druk op het ecosysteem.’ Lang zijn is een belasting, voor onszelf, onze gezondheid en de planeet. Hendriks pleit daarom voor een tegengestelde trend: krimp.
Met zijn project ‘The Incredible Shrinking Man‘, een mix van onderzoek, radicale ecologie en verbeelding, onderzoekt Hendriks sinds 2010 of het mogelijk is voor de mens om extreem veel kleiner te worden. Bij een lengte van een halve meter hebben we slechts twee tot vijf procent van het voedsel, de ruimte en de energie nodig van een huidige mens. Ons brein zou zo groot zijn als een walnoot, maar wellicht sneller functioneren, één kip voedt honderd mensen en de gehele wereldbevolking zou in de zes grootste steden passen waardoor de rest van de planeet zich zou kunnen herstellen. Maar ook een minder radicale krimp brengt al enorme schaalvoordelen.
Na vijf jaar van uitwaaierend onderzoek langs de genetica, antropologie, geschiedenis en evolutiebiologie, die resulteerden in onder meer workshops en meer dan 250 bijdragen op www.incredibleshrinkingman.net gaat Hendriks als artist-in-residence op vijf sleutelinzichten inzoomen en in een publicatie uitwerken.
Lens
Hendriks gebruikt de lengte van de mens als krachtige metafoor om de positie van de mens te becommentariëren. ‘Waar komt bijvoorbeeld onze obsessie met meer, groter, en groei vandaan? Lichaamslengte blijkt een krachtige lens om onszelf de maat te nemen. Het is uiteindelijk niet de vraag of het zou kunnen, want dat is waarschijnlijk zo, maar of we het kunnen willen.’
Arne Hendriks
Arne Hendriks is kunstenaar en tentoonstellingsmaker en houdt zich bezig met speculatief onderzoek, open-design en onderwijs. Hij was betrokken bij projecten als het Instructables Restaurant (‘s werelds eerste open-source restaurant), Hacking Ikea, the Repair Manifesto en The Academy of Work. Momenteel werkt hij onder andere aan een eiland van vet, samen met de Engelse ontwerper Mike Thompson. Daarnaast is hij docent aan de Design Academy Eindhoven, De Academie van Bouwkunst en het Sandberg Instituut in Amsterdam en De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.
Artist-in-residence fellowship
Het artist-in-residence fellowship wordt toegekend aan een project dat bijdraagt aan de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap. Het is ingesteld door de Akademie van Kunsten en het NIAS. De eerste artist-in-residence is fotograaf Jan Rosseel. Arne Hendriks zal vanaf februari 2016 een half jaar onderdeel uit gaan maken van NIAS’ internationale en interdisciplinaire gemeenschap.