Zeeuws InvesteringsFonds (ZIF) verwerft een minderheidsbelang in Dovideq Medical, een ontwikkelaar van testapparatuur voor buizen die gebruikt worden bij kijkoperaties.
Met de participatie is een bedrag van ruim €0,5 mln gemoeid.
De in Deventer gevestigde onderneming brengt het testapparaat onder de naam ScopeControl sinds begin 2014 op de markt. Volgens ceo en medeoprichter Bert Dommerholt van Dovideq hebben ziekenhuizen een grote behoefte om de kijkbuis, bekend onder de naam endoscoop, op deugdelijkheid te controleren. In de praktijk vertoont het kijkinstrument nogal eens gebreken. Dit leidt tot vertraging tijdens de operatie en een hoger risico voor de patiënt. De ScopeControl is bedoeld om eventuele defecten voorafgaand aan de operatie op te sporen.
Meer armslag
Dovideq heeft tot nu toe enkele tientallen testapparaten verkocht aan ziekenhuizen in Nederland en distributeurs in Duitsland, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Thailand. Ook liggen er orders uit het Midden-Oosten in het verschiet. Met de kapitaalinjectie van ZIF krijgt het bedrijf meer armslag om de export verder op te voeren en verwante medische producten te ontwikkelen.
Dovideq is in 2011 opgericht door Dommerholt, afkomstig van Philips Medical, en zijn compagnon Menno de Braak. Het bedrijf brengt het testapparaat zelf aan de man, maar besteedt de productie uit aan een Duitse fabrikant. Dovideq telt inmiddels elf medewerkers en boekt dit jaar een omzet tussen de €0,5 mln en €1 mln. Vanwege hoge aanloopkosten maakt de onderneming nog verlies. Vanaf 2016 verwacht Dommerholt winst te boeken.
Inno4Life
Zeeuws InvesteringsFonds werd eind 2012 in het leven geroepen en wordt gevoed met kapitaal van regionale ontwikkelingsmaatschappij NV Economische Impuls Zeeland, de private stichting Zigzag en enkele private investeerders. Het fonds heeft een omvang van €8 mln en steekt het geld in jonge technologische bedrijven met groeimogelijkheden. In september werd ook al een belang genomen in Inno4Life in Breda, een producent van geautomatiseerde productieapparatuur voor de farmaceutische industrie.
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, beperkt het commerciële fonds zich niet tot investeringen in Zeeland, maar wordt er ook naar andere regio’s gekeken.