Het Diakonessenhuis uit Utrecht kondigde afgelopen week aan te stoppen met de aanlevering van 100 vrijwillige indicatoren.

Vrijwel tegelijkertijd lieten Rotterdamse ziekenhuizen in een interview met het AD weten af te willen van de vele kwaliteitskeurmerken. In beide gevallen gaven de ziekenhuizen aan dat ze minder tijd willen besteden aan registraties, en meer tijd aan de patiëntenzorg. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen heeft hier volledig begrip voor. De nadruk van kwaliteitsregistraties moet liggen op het bieden van inzicht en het verbeteren van de ziekenhuiszorg.

Inefficiënt proces
NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy vindt het huidige registratieproces inefficiënt. “Ziekenhuizen moeten jaarlijks ruim 1300 verplichte indicatoren aanleveren bij het Zorginstituut, naast de vele andere registratieverplichtingen die de ziekenhuizen hebben. Daarnaast kunnen vrijwillige indicatoren worden aangeleverd. Helaas kunnen de indicatoren (verplicht én vrijwillig) nog steeds niet via één portaal worden aangeleverd. Dat leidt tot veel extra werk. We begrijpen het als de ziekenhuizen daardoor de keuze maken om vrijwillige indicatoren niet aan te leveren.”

Lees verder

Bron: Nieuwsbrief NVZ