Als je kind in de medische molen belandt, krijg je als ouder allerlei uitleg en uitslagen. Maar hoe vind je je weg, tijdens deze ‘ontdekkingsreis’? Astrid Kamsteeg steekt in haar boek “Sprong naar de zon” ouders die te maken hebben met dwaalsporen in de gezondheidszorg een hart onder de riem.
In 2000 werd Luca geboren, de derde zoon van Astrid Kamsteeg. In 2005 kreeg hij de diagnose ‘absence-epilepsie’. Maar dekte deze diagnose wel de lading? Dat was de vraag die zijn ouders bezighield. Het antwoord kwam in 2014, toen bij Luca óók autisme werd vastgesteld. In de tussenliggende jaren waren ze een soort zoekenden in de woestijn. Immers, hoe werkt dat in de gezondheidszorg: hun zoon had een etiketje (‘absence-epilepsie’), daar kreeg hij hulp voor, dus was er verder geen probleem. Dit leidde tot hun lijfspreuk: “Als de hond je gebeten heeft, kan de kat je niet meer krabben”.
Dit éne zinnetje bracht Astrid Kamsteeg op het idee een boek te schrijven: Sprong naar de zon: Over autisme mét epilepsie. Hierin passeren onder meer de professionals de revue die Luca bezocht, zoals de kinderarts, de kinderfysiotherapeut, de KNO-arts, de neuroloog, de logopedist, de orthopedagoog en de psycholoog. Maar zijn ouders zagen nog meer hulpverleners. Toch moesten ze uiteindelijk zélf het wiel uitvinden.
“Er bestaan in ons land cursussen voor hoe je je puppy kunt opvoeden”, zegt Astrid Kamsteeg. “Maar voor ‘ouderschap’ bestaat geen opleiding, dat moet je leren met vallen en opstaan. Dat geldt in het bijzonder als de ontwikkeling van je kind afwijkt van het gangbare. Juist dán ben je op je eigen oordeel aangewezen. Professionals houden zich hooguit bezig met fragmenten van de problematiek en met deeloplossingen, maar het ‘totaalplaatje’ dien je zelf te ontdekken en te bewaken. Daarbij sta je er als ouder vaak alleen voor.”
Dit was reden voor Astrid Kamsteeg om zich te laten omscholen tot Kindercoach. In haar nieuwe beroep én met dit boek hoopt ze ouders tot steun te zijn. “Doel is níet om met een vinger te wijzen naar instanties of betrokkenen”, stelt ze. “Wél om ouders aan te sporen om hun gevoel te blijven volgen en met een open blik te kijken naar wat op hun pad komt.”
Astrid Kamsteeg. Sprong naar de zon. Over autisme mét epilepsie.
KEAC BV. Prijs: € 14 ,95 ; 96 pag. ; ISBN: 978-90-809117-0-3