In Tanzania kunnen voortaan meer meisjes onbezorgd naar school, zonder zich te schamen voor hun menstruatie door informatie en herbruikbare maandverbanden.
Vier studenten van de KU Leuven hebben deze zomer in Tanzaniaanse scholen herbruikbare maandverbanden uitgedeeld en les gegeven over menstruatie.
‘De docenten waren echt blij met onze komst. De uitval van meisjes is een groot probleem in Tanzania”, zegt Lotte Segers, studente geneeskunde. Samen met medestudenten Pia Arras (psychologie), Stefanie Cool (rechten) en Christopher Gray (bio-ingenieur) wilde ze zich inzetten voor een project bij Academics for Development. Zo kwamen ze in contact met Village to Village, een Britse ngo die Tanzipads heeft ontwikkeld.
Tanzipads zijn maandverbanden die gewassen en hergebruikt kunnen worden. Ze zijn een milieuvriendelijk en goedkoop alternatief voor wegwerpmaandverbanden. Die zijn voor armere gezinnen in Tanzania onbetaalbaar. Daarom nemen meisjes hun toevlucht tot onhygiënische doeken, met alle risico’s op infectieziektes van dien. Veel meisjes die hun maandstonden krijgen, blijven weg van school uit schaamte of omdat ze ziek worden, en maken uiteindelijk hun studies niet af.
De vier studenten willen deze schooluitval tegengaan. “We zijn in juli en augustus zes weken naar Tanzania geweest om de Tanzipads voor te stellen. Zes weken is kort om een project uit de grond te stampen, maar we waren goed voorbereid. Vooraf hadden Stefanie en Christopher ons businessplan zorgvuldig uitgewerkt. De eerste week hebben we al het materiaal ter plaatse gebracht. Vervolgens zijn we vier weken lang met onze voorlichtingscampagne naar dertien scholen geweest.”
DSC_0731lr
Gelijke kansen
De studenten deelden op hun ronde vijfhonderd pakketten uit, met daarin twee Tanzipads en hygiënische zeep. Ze informeerden de schoolkinderen ook over seksualiteit en gezondheid. Onwetendheid over seks is een probleem in Tanzania, al bleek het taboe niet zo groot als gedacht. “We konden vrijuit met hen praten over voorbehoedsmiddelen. We moesten vooraf wel overleggen met de directie van de scholen. In twee privéscholen mochten we praten over condooms, maar ze niet tonen.”
“De bedoeling is dat het gebruik van de maandverbanden een gewoonte wordt. De laatste week hebben we ook een centrum opgericht waar jongeren een opleiding kunnen volgen om Tanzipads te maken. Zo kunnen ze er later zelf geld mee verdienen. Britse vrijwilligers van Village to Village zullen toezien op de productie en de distributie.”
Voor deze campagne hadden de studenten 4.000 euro ingezameld via crowdfunding. “Giften om ons te steunen zijn nog steeds welkom. Ons uiteindelijke doel is om gelijke kansen te scheppen voor meisjes en jongens in Tanzania. Meisjes mogen zich door hun menstruatie niet verhinderd voelen om hun school af te maken. Met dit project helpen we hen om alle kansen op hogere studies en een carrière te behouden.”
Tom Van de Weyer
Fotobijschrift: Tanzipads zijn een milieuvriendelijk en goedkoop alternatief voor wegwerpmaandverbanden. Die zijn voor armere gezinnen in Tanzania onbetaalbaar.
© ingezonden